A csont melletti hús, a legfinomabb része a sertésnek, ezért az oldalas egy nagyon csábító alapanyag. Ráadásul kellemes eloszlásban megtalálható rajta a zsír és a hús. Egy 1.5 kilogrammos oldalas volt az alapanyagom. Hickory füstölő chipset használtam hozzá.
Ha sertésről van szó, nekem ez mindig fájó pont. Igazából a hús íze számomra nem tetsző. Ezért mindig nagyon óvatos vagyok, ha sertésről van szó. Ezért is választottam a Hickory chipset, mint kiegészítőt. A füstölő chipsekről külön bejegyzésben fogok beszélni.
110 celsiusra melegítettem a smokert, majd bekerült a vizes edény. Alsó rácson sült a hús nagyjából 5 órán keresztül. A Rub teljesen egyszerű volt. Só, bors, fokhagymakrém, barna cukor. Fél óra sütés után elkezdődött a füstölés. Szemmel láthatóan szép pirosra festette a Hickory füstje a húst.
Sütés közben, fokhagymás olajjal kenegettem az olalast. 5 óra után a maghőmérséklet 75 Celsius volt. Ezután fóliába csomagoltam és további 2 órán át sütöttem. Teljesen bepuhult a hús. A csont szinte kimászott belőle. 1 órán keresztül pihentettem, pici BBQ szósszal lekenve. Nekem az a tapasztalatom, hogy érdemes egy napra hűtőbe tenni. Másnap sokkal finomabb. Itt is ez volt a helyzet. Másnapra előjött minden íz és talán még szaftosabb lett.
A Hickory füst, tényleg tette a dolgát. Nagyon kellemes és domináns ízvilágot teremtett a húsnak. Az is érdekes, hogy a fokhagyma íze, egyáltalán nem érződött rajta. Másnap viszont, inkább az volt a legmeghatározóbb íz.
Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek az oldalast grillezni vagy BBQ-zni.